tiistai 21. huhtikuuta 2015

Minimalistin kokkauspäivä lähes tyhjästä jääkaapista

Eilen oli se päivä, jolloin jääkaapissa ei ollut juuri muuta kuin kananmunia. Tai no olihan siellä ruoanlaittoa ajatellen myös porkkanoita, ruukkusalaatin jämä ja pari avocadoa, mutta eipä sitten muita raaka-aineita. No jääkaapin vierestä löytyi hieman nuupahtanut, puolikas ruukkubasilika.


Mitäs tänään syötäisiin?

Eilen oli myös päivä, jolloin menin heti aamusta salille. Kunnollista ravintoa oli siis ehdottomasti saatava ja kotikonstein, sillä tein koko päivän töitä kotona.

Kauppareissun paikka? Ei, vaan minimalistin kokkauspäivä, sillä jääkaapissa ja pakastimessa oli vielä riittävästi aineksia (soijajogurttia, kaurajuomaa ja marjoja) aamu-, väli- ja iltapalojen tekemiseen.

Olen aiemmin kertonut, että inhoan ruoan heittämistä roskiin ja yritän käydä kaupassa vasta silloin, kun on ihan pakko. Silloin ostan kerralla noin viikon ruokatarpeet, joita luovasti yhdistelemällä saan erilaisia ruokia ilman, että juuri mikään menee hukkaan. Minusta tämä on paitsi hyvä tapa säästää luontoa ja rahaa, niin myös hauska keino kasvattaa luovuutta ruoanlaitossa ja oppia elämään tarvittaessa myös niukasti.

Loppujen lopuksi onnistuin eilen tekemään itselleni lounaaksi ruishampurilaisen tonnikala-avocado täytteellä ja illalliseksi tomaattilinssipastaa. Kun kuivakaapissa pitää itselle sopivia perusjuttuja ja pakastimessa ainakin vihanneksia, jääkaapin minimalistisenkin sisällön avulla saa tehtyä oikein ravitsevaa, terveellistä ja liikkuvalle ihmiselle sopivaa ruokaa.


Tonnikalan ja avocadon lisäksi tähän voi laittaa
vihanneksia mielensä ja jääkaappinsa mukaan.

Tonnikala-avocado hampurilainen

1 Reissumies
1 prk tonnikalaa vedessä
1 avocado
1 dl herne-maissi-paprikaa
salaatinlehtiä
1 rkl ketsuppia/salaatinkastiketta/majoneesia tms.
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita tonnikala, avokado ja sulatettu herne-maissi-paprika tahnamaiseksi mössöksi. Lisää ketsuppia tai muuta kaapistasi löytyvää kostuketta. Paahda Reissumiehet molemmin puolin pannulla öljyn ja valkosipulisiivujen kanssa. Kasaa leivänpuolikkaiden väliin mössö ja salaatinlehdet (ja muita kasviksia, jos sattuu olemaan) ja nauti esimerkiksi suodatinpussista, jolloin ainekset pysyvät kasassa.


Perusaineksia hyvään kasvispastaan

Tomaattilinssipasta (syöjistä riippuen 3-4 annosta)

2 prk tomaattimurskaa (itse käytän Muttia)
vettä
1 prk tomaattipyrettä
2 dl pikalinssejä (kuivamäärä)
3 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl hunajaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Provencale yrttisekoitusta
tuoretta basilikaa

Kuullota pilkottu valkosipuli öljyssä ja lisää pannulle raastetut porkkanat. Kääntele hetki ja lisää tomaattimurskat ja yksi Mutti-purkillinen vettä. Kun kastike poreilee, lisää tomaattipyre, keitetyt pikalinssit, hunaja ja mausteet, ja anna hautua noin 15 minuuttia.
Laita spagetti tai pasta kiehumaan. Kun se alkaa olla valmista, kaada tomaattikastike survinta kestävään kulhoon tai kattilaan. Tee kastikkeesta survimella tasaista ja lisää tuore, silputtu basilika.

2 kommenttia:

  1. Kattava ja hyvin järjestelty kuiva-ainekaappi on muuten oiva apu jääkaapista löytyvien jämäainesten hyödyntämisessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reissumestari, juuri näin. Eikä kuiva-kaapin tarvitse sisältää kaikkea maan ja taivaan väliltä, riittää kun on moniin ruokiin sopivia perusjuttuja, kuten esimerkiksi pastaa, riisiä, tomaattimurskaa, tonnikalaa, papuja/linssejä ja kookosmaitoa.

      Poista