torstai 7. toukokuuta 2015

Oletko sinä pitänyt huolta tästä elintärkeästä kehon osasta?

Kehossa jumittaa, kolottaa, kiristää ja tekee kipeää, eikä venyttely, hieronta tai foamrollaus tunnu auttavan. Tuttu tunne? Kehotan sinua lukemaan lisää.

Olin maanantaina keravalaisen Liikuntakeskus Club Feeniksin kautta aikojen ensimmäisellä FasciaTraining-tunnilla. Siis millä? Sitä minäkin mietin, kun sain kutsun tulla kokeilemaan uutta ryhmäliikuntakonseptia. Ennen tuntia katsoin Feeniksin Facebook-sivuilla olevan lyhyen esittelyvideon ja minulle tuli mieleen joogan, venyttelyn ja pilateksen sekoitus. Itse tunnilla kuitenkin tajusin, että kyse on jostain aivan muusta.
 
 
Toisin kuin kaikissa edellä mainituissa, FasciaTraining-tunnilla kehoa liikutetaan kuminauhamaisesti pitkillä, hitailla liikkeillä hengityksen tahtiin. Hengitystekniikka on sama kuin syvävenyttelyssä, eli kun otetaan tuntumaa, hengitetään sisään ja kun palautetaan, hengitetään ulos. Liike on kuitenkin jatkuvaa ja dynaamista.
 
 
Tunnin tarkoitus on saada luonnollista liikettä kehon sidekudosverkkoon eli faskiaan, kansakielellä lihaskalvoihin. Tämä lihaskudosverkko ei ole todellakaan mikä tahansa pikkujuttu, sillä sen toimintakyky vaikuttaa koko kehon liikkuvuuteen, voimantuotantoon, koordinaatioon, tasapainoon ja siten yleiseen hyvinvointiin. Moni saattaa luulla kärsivänsä esimerkiksi lihasjumeista, vaikka syypää voikin olla jämähtänyt faskia.
 
 
Liikkeet tuntuvat venyttelyyn tottuneessa kropassani ihanilta, sillä koko ajan tuntuu enemmän ja enemmän siltä, kuin kehosta avautuisi pienenpieniä lukkoja. Kuuntelen ohjaaja Tutta Mäkisen ohjeita, mutta pyrin keskittymään vain omaan suoritukseeni, jotta saisin hengityksen pysymään rauhallisena. Tiedostan, että kaikki liikkeet eivät mene täysin oikeaoppisesti, mutta luotan kehoni tuntemuksiin, ja se sanoo, että hyvältä tuntuu. Ajattelen hiljaa mielessäni hymy huulillani: siitäs saatte hommia kireät, jämähtäneet lihaskalvoni!
 
 
Lihaskalvot eivät olleet minulle ennen tuntia uusi tuttavuus, sillä muutama vuosi sitten kävin hyvällä fysioterapeutilla. Hän kertoi, kuinka lihaskalvot kulkevat pitkin kehoa, ja jos niiden toiminta häiriintyy, ne eivät enää liu’u toisiaan vasten ja aiheuttavat erilaisia jäykkyyksiä ja liikerajoitteita kehossa. Itselläni oli siihen aikaan pahoja, iskiastyyppisiä kipuja oikeassa jalassani, ja lihaskalvojen käsittelyn jälkeen tuntui taivaalliselta.
Menin nyt kokeilemaan FasciaTraining-tuntia suurella mielenkiinnolla, sillä pidän ajatuksesta, että voin mahdollisimman pitkälle huoltaa itse omaa kehoani. Kaiken lisäksi oikea polvi oli vaivannut minua parin viikon ajan. Tiesin, että mikään ei ole rikki ja olin yrittänyt hoitaa polvea ympäröiviä lihaksia venyttelyn ja rullailun avulla, mutta silti siihen sattui. Treenini on melko kovaa, sillä käyn tavoitteellisesti kuntosalilla ja juoksen vauhdikkaita lenkkejä liikkuen yhteensä 5-6 kertaa viikossa.
Jo samana iltana tunnin jälkeen tajusin, että polvessani ollut pistosmainen kipu oli hävinnyt. Ja se oli poissa myös seuraavana päivänä, jolloin oli mahtava fiilis lähteä tekemään viikon raskainta harjoitusta, jalkatreeniä. Treenin jälkeisenä päivänä kipu oli taas pienesti tullut takaisin, joten olen varma, että palaan FasciaTraining-tunnille. Mikään kehonhuoltoon tähtäävä toimintahan ei tee kerralla ihmeitä, vaan parhaat tulokset saadaan säännöllisyydellä.
Toistaiseksi FasciaTraining-tunteja pidetään vain Keravan ja Järvenpään alueella, sillä konsepti on aivan uusi ja sitä on vasta alettu esittelemän erilaisissa hyvinvointiaiheisissa tapatumissa. FasciaTraining-tunnin takana ovat kokeneet järvenpääläiset fysioterapeutit Anne Puranen ja Henna Varonen. Toivottavasti tunteja saadaan pian eri puolille Suomea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti