tiistai 8. joulukuuta 2015

Rauhoittumisen ilo ja vaikeus

Vanheneminen on ihanaa monella tapaa. Ei tarvitse esimerkiksi juosta pää kolmantena jalkana koko ajan kokemassa jotain peläten, että muuten jää jostain paitsi.


Ehkä sinä olit jo nuorena niin fiksu, ettet polttanut kynttilääsi molemmista suunnista. Minä en ollut. Elin niin täysillä kaikin tavoin, ettei aikaa juuri jäänyt rauhoittumiseen saati ajatteluun. Tärkeintä oli, että koko ajan tapahtui jotain.

Tällaisia mietin viimeksi torstaita, kun olin tehnyt Janinan ohjaaman yinjooga-harjoituksen Sipoon Lilla Villanissa. Mietin, että tällaiseen nuorella Marialla ei ollut koskaan aikaa ja että tällaista hän piti turhana. Toisaalta ymmärsin, että ilman sitä nuorta Mariaa ei olisi tätä nykyistä, joten eivätköhän asiat ole menneet juuri niin kuin ne oli tarkoitettukin.


Vanhassa, kauniisti jouluun puetussa puutalossa oli ihan omanlaisensa tunnelma tehdä joogaharjoitusta. Hyvän yön jooga erosi kaikista aiemmista harjoituksista myös äänimaailmansa takia, sillä harjoituksen aikana Katja Kykkänen Hoitohuone Sylistä soitti äänimaljoja.


En ollut koskaan aiemmin kuullut äänimaljoista saati hoidoista, joita niiden avulla tehdään. Äänimaljojen sointi sopi mielestäni kuitenkin täydellisesti yinjoogan. Katjan taitavissa käsissä käsityönä taotut maljat soivat pitkään ja niiden äänet auttoivat osaltaan rauhoittumaan ja rentoutumaan.

Rauhoittuminen ja rentoutuminen eivät todellakaan ole mitään helppoja juttuja. Pahimmillaan joogastakin saa epäonnistuneen fiiliksen, jos koko ajan ajattelee, että nyt pitää rentoutua eikä siihen pystykään. Tätä nykymenomme on: saamme stressiä kiireestä, mutta myös rauhoittumisesta.

Jokaisella pitäisi olla joku keino tyhjentää mielensä jatkuvista ärsykkeistä ja vaatimuksista. Se on oleellista jaksamisen, uuden luomisen ja jopa mielenterveyden kannalta. Mutta siitä ei tosiaan pidä ottaa paineita, sillä silloin mennään ojasta allikkoon. Aivan, helpommin sanottu kuin tehty.


Yinjooga on yksi tapa harjoitella mielensä tyhjentämistä ja samalla keho saa todella tarpeellista huoltoa. Kuten jo aiemmin kirjoitin, yinjooga vaikuttaa lihaskalvoihin ja on näin ollen loistavaa kehonhuoltoa. Vastakohtana dynaamisille joogaharjoituksille, kuten astangalle tai vinyasalle, yinjooga on passiivinen ja meditatiivinen harjoitus.

Janina ohjaa harjoitukset luontevasti ja tarkasti niin, että hän ei nosta omaa rooliaan esille, mutta pitää huolen, että jokainen tekee asanat oikein itselleen parhaalla tavalla. Janinasta huokuu intohimo yinjoogaan, ja se on tarttuvaa.


Kehoni tosiaan kiitti harjoituksesta. Pitkien asanoiden aikana on hienoa huomata, kuinka lihakset rentoutuivat ja antoivat periksi. Ihan kuin jäsenet olisivat yhtäkkiä kasvaneet pituutta!

Yllätyksekseni huomasin, että selkäni oli tosi jäykkä. Olin pitkään keskittynyt venyttämään pakaroita, lonkkia ja takareisiä, vaikka isoin ongelmakohta taisikin olla selässä. Yinjooga siis parantaa myös omaa kehontuntemusta.

En väitä, että yinjooga rauhoittaisi mielen automaattisesti; joskus rauhoittuminen ja mielen hiljentyminen onnistuvat paremmin, joskus huonommin. Uskon kuitenkin, että mieltä pystyy "kouluttamaan" niin, että se on valmiimpi vastaanottamaan myös hiljentymistä ja rauhoittumista.

Ja jos mieltään ei saa rauhoitettua, tulee ainakin tehneeksi hyvää keholle. Suorituskeskeinen minä täällä nyt hymyilee tälle tehokkuusajattelulle, mutta itselleni ajatus puhtaasta meditaatiosta on kyllä way too much.

Minusta tunnin yinjooga-harjoitukset tuntuvat aina loppuvan kesken, mutta nämähän ovat makukysymyksiä. Sunnuntaina 13.12. onkin sitten luvassa kolmen tunnin harjoitus. Silloin Janina ohjaa ja Katja soittaa äänimaljoja Järvenpään Padmassa Extra slow yin -joogassa.

Suosittelen lämpimästi!

Maria

2 kommenttia:

  1. Minulla on tuollainen tiibetiläinen soiva kulho tai äänimalja. Siskoni on suositellut yin-joogaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei tosiaan ole henkilökohtaisesti kokemusta noista äänimaljoista, mutta ihaniahan ne ovat. Yinjoogaa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Minä suorastaan kaipaan sitä, jos en ole vähään aikaan käynyt.

      Poista