Oletko koskaan ajatellut, että ostaessasi pakastealtaasta
lohkoperunoita, voit saada perunan lisäksi myös muunnettu tärkkelystä,
riisijauhoa, dekstriiniä ja nostatusainetta (E500)?
En minä ainakaan. Olen kuvitellut, että ostaessani
lohkoperunoita saan lohkoperunoita, joissa on öljyä ehkä suolaa. Miksi ihmeessä
niissä olisi jotain muuta? Lohkoperunahan on peruna, joka on lohkottu.
Viikonloppuna opin, että lohkoperuna voi olla myös jotain
muuta, kun nappasin lauantaina lähikaupasta pussin pakastelohkoperunoita. Olin
päättänyt tehdä ruoanlaiton todella helpoksi ja keksittyä enemmän illan
vieraisiin, sillä päivällispöydässä istuisi kaksi lasta ja kaksi rentoa
jutustelua kaipaavaa aikuista naista.
Pakkasessa oli entuudestaan vajaa pussi perunoita, joten
kumosin pellille ensin vanhemmat ja sitten uudemmat perunat. Äimistyneenä
katsoin perunoita. Toiset olivat hyväksi todettuja, rapeita perunalohkoja ja ne
uudemmat jotain, mitkä näyttivät enemmän vaaleilta omenapaloilta kuin
perunoilta.
Otin molempien pakkaukset esiin ja aloin tutkia, miten
perunat voivat näyttää näin erilaisilta. Ja mitä opinkaan? Sen, että uuniin
laitettavat lohkoperunat voivat olla joko perunaa ja öljyä TAI 94-prosenttisesti
perunaa, 2,5-prosenttisesti öljyä, muunnettua tärkkelystä, riisijauhoa,
dekstriiniä, suolaa ja nostatusainetta (E500).
En väitä, että jälkimmäisten perunoiden ainekset
olisivat vaarallisia tai mitään sellaista. Itse haluan kuitenkin syödä
perunani ihan vaan perunana.
Olen tottunut lukemaan ainesosaluetteloita ja olen tarkka
siitä, mitä pistän suuhuni. Tämä tapaus osoitti taas vaihteeksi sen, että melkein
mikä tahansa ruoka, mitä et löydä hevi-osastolta (tai en tiedä, pitäisikö tästä
lähtien alkaa syynätä porkkanapussejakin), voi sisältää kaikenlaista turhaa.
Ehkä sinuakin kiinnostaa, mitä suuhusi laitat. Jos näin on, kehotan
sinua tutkimaan pakkauksia myös pakastealtaalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti