maanantai 21. maaliskuuta 2016

Perunasi voi olla jotain muuta kuin vain perunaa


Oletko koskaan ajatellut, että ostaessasi pakastealtaasta lohkoperunoita, voit saada perunan lisäksi myös muunnettu tärkkelystä, riisijauhoa, dekstriiniä ja nostatusainetta (E500)?
En minä ainakaan. Olen kuvitellut, että ostaessani lohkoperunoita saan lohkoperunoita, joissa on öljyä ehkä suolaa. Miksi ihmeessä niissä olisi jotain muuta? Lohkoperunahan on peruna, joka on lohkottu.
Viikonloppuna opin, että lohkoperuna voi olla myös jotain muuta, kun nappasin lauantaina lähikaupasta pussin pakastelohkoperunoita. Olin päättänyt tehdä ruoanlaiton todella helpoksi ja keksittyä enemmän illan vieraisiin, sillä päivällispöydässä istuisi kaksi lasta ja kaksi rentoa jutustelua kaipaavaa aikuista naista.
Pakkasessa oli entuudestaan vajaa pussi perunoita, joten kumosin pellille ensin vanhemmat ja sitten uudemmat perunat. Äimistyneenä katsoin perunoita. Toiset olivat hyväksi todettuja, rapeita perunalohkoja ja ne uudemmat jotain, mitkä näyttivät enemmän vaaleilta omenapaloilta kuin perunoilta.
Otin molempien pakkaukset esiin ja aloin tutkia, miten perunat voivat näyttää näin erilaisilta. Ja mitä opinkaan? Sen, että uuniin laitettavat lohkoperunat voivat olla joko perunaa ja öljyä TAI 94-prosenttisesti perunaa, 2,5-prosenttisesti öljyä, muunnettua tärkkelystä, riisijauhoa, dekstriiniä, suolaa ja nostatusainetta (E500).
 
En väitä, että jälkimmäisten perunoiden ainekset olisivat vaarallisia tai mitään sellaista. Itse haluan kuitenkin syödä perunani ihan vaan perunana.
Olen tottunut lukemaan ainesosaluetteloita ja olen tarkka siitä, mitä pistän suuhuni. Tämä tapaus osoitti taas vaihteeksi sen, että melkein mikä tahansa ruoka, mitä et löydä hevi-osastolta (tai en tiedä, pitäisikö tästä lähtien alkaa syynätä porkkanapussejakin), voi sisältää kaikenlaista turhaa.
Ehkä sinuakin kiinnostaa, mitä suuhusi laitat. Jos näin on, kehotan sinua tutkimaan pakkauksia myös pakastealtaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti