sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Helppo uunikana, joka sopii FODMAP-ruokavalioon

Kaksi tuntia ulkoilua koiran kanssa täydellisessä syyssäässä, ja halusin kunnon ruokaa vähällä vaivalla. Tänään lautaselle päätyi pestokanaa riisin ja vihannesten kera. Siis gluteenitonta ja laktoositonta uuniruokaa ilman maitotuotteita. Nam, ja vatsa tykkää.


Tämä pestokana hellii vatsaa.

Teen ruokaa pitkälti FODMAP-ruokavalion mukaisesti, sillä olen parinkymmenen vuoden ajan kärsinyt välillä hyvinkin kiukkuisesta ärtyvän suolen oireyhtymästä. Varsinkin silloin, kun tilanne on ns. akuutti, joudun olemaan hyvinkin tarkka siitä, mitä suuhuni laitan. Se on todella tylsää tällaiselle ruoka-addiktille, joka rakastaa kaiken maailman keittiöitä. Onneksi tilanne on välillä parempi ja silloin raaka-aineiden kirjo lisääntyy.
En ala sen tarkemmin kertoa FODMAP-ruokavaliosta tai suolistosairauksien hoidosta ruokavaliolla, sillä netistä löytyy runsaasti tutkittua ja laadukasta tietoa esimerkiksi täältä. Ruoanlaitossa pointtini ei muutenkaan ole tehdä jotain "erikoisruokaa", vaan maistuvaa ruokaa tuoreista, kaudenmukaisista ja helposti saatavista raaka-aineista yksinkertaisesti, edullisesti ja suhteellisen nopeasti.

Oma tyttöni pääsee testaamaan tätä vasta huomenna, mutta uskoisin, että tämä arkiruoaksi sopiva pestokana uppoaa koko perheeseen.

Raaka-aineet:

400 g maustamattomia broilerinleikkeitä
3 dl täysjyväpikariisiä (jossa keittoaika noin 15 min)
4 1/2 dl vettä
4 isoa porkkanaa
5 lehtikaalin lehteä
1/2 dl pestokastiketta (esim. Sacla)
1/2 dl Extra Virgin oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
yrttiseosta (esim. Provencale)
parmesan-juustoa

Valmistus:

Paloittele kuoritut porkkanat sentin paksuisiksi paloiksi ja esikeitä niitä 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Revi lehtikaalin lehdet suupaloiksi, jätä lehtiruoto käyttämättä. Kuullota lehtiä kuumalla pannulla oliiviöljyssä hetken ajan.
Laita lehtikaalit syrjään, lisää pannulle hieman öljyä ja paista broilerileikkeiden pinta molemmin puolin kullanruskeaksi. Rouhaise leikkeiden pinnalle kevyesti suolaa ja mustapippuria myllystä.
Laita laakeaan uunivuokaan riisi, vesi, hieman pehmenneet porkkanat ja lehtikaalin palat. Ripottele päälle 1 tl suolaa ja 2 tl yrttisekoitusta, rouhaise hieman mustapippuria ja kääntele ainekset sekaisin.
Sekoita pestokastike ja oliiviöljy keskenään. Laita broilerileikkeet vuokaan ja valuta niiden päälle pesto-öljyseos. Paista uunissa 200 asteessa noin 50 minuuttia.
Halutessasi voit raastaa lautasella olevan annoksen päälle parmesan-juustoa. En käytä sitä tässä ruoassa muuten, sillä tyttöni sanoo tällä hetkellä "en tykkää" lähes kaikille juustoille.

P.S. FODMAP-ruokavaliota noudattaville ei ole mahdollista laatia reseptejä, jotka sopisivat kaikille, sillä yksilölliset erot ruoka-aineiden siedettävyydessä voivat olla suuriakin. Esimerkiksi toiset voivat käyttää ainakin jotain maitotuotteita, toiset eivät lainkaan. Valmiissa pestokastikkeessa on hieman valkosipulia ja pähkinöitä, jotka saattavat aiheuttaa joillekin jo pieninäkin määrinä oireita.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti