tiistai 28. huhtikuuta 2015

Mikä idea on terveellisillä herkuilla?


En oikein ymmärrä terveellisiä herkkuja. Tai sitten en ole koskaan törmännyt sellaiseen oikeaan, vaikka olen tutkinut paljon reseptejä ja tehnyt kotikeittiössäni erilaisia kokeiluja.
Rakastan puhdasta, terveellistä ja kehoa hellivää ruokaa ja vältän muun muassa sokeria ja vehnäjauhoja normaalissa ruokavaliossani. Siksi ajatus herkuista, joissa ei näitä aineita ole, on aivan mahtava. Tai oli.
Reseptejä tutkiessani olen hurmaantunut erilaisten suklaapatukoiden makuisista ja Ben&Jerry’s tyyppisistä ”jäätelöistä”, kuohkeista ”suklaavanukkaista”, ilmavista chiavanukkaista jne. jne. Hurmio on kestänyt tasan niin kauan, kun olen kauhaissut lopputulosta lusikalla suuhuni. Ei voi mitään, mutta minusta avocado ja banaani ovat upeita smootheissa, salaateissa ja sellaisenaan, mutta eivät ne jäätelöä tai suklaavanukasta tee. Eikä kyllä makeutusaineet, raaka kaakaojauhe, chia-siemenet, taatelit ja muut enemmän tai vähemmän terveelliset jutut, vaikka kaikki sinänsä ovat hyviä raaka-aineita ruoanlaitossa (paitsi keinotekoiset makeutusaineet).
Juuri äsken heitin pois jääkaappiin unohtuneen ”kuohkean suklaavanukkaan”, jonka pohjana oli avocadoa ja banaania. Se oli saanut ajan saatossa mukavan, harmahtavan kuorrutuksen pintaansa… Ja minä kun en lähes koskaan heitä ruokaa pois. Kirpaisi sydämestä.
 
Tämän herkullisen sitruunajuustokakun
syömisessä ei ollut mitään ongelmia.
 
Aloin ajatella tätä asiaa viikonloppuna, kun leivoin kakkuja tyttäreni 6-vuotissyntymäpäiväjuhliin. Niissä ei säästelty kaloreita ja ne olivat järjettömän hyviä. Upposivat niin lasten kuin aikuisten suihin viimeistä suupalaa myöten. Toinen kakuista oli Höyhenenkevyt sitruunajuustokakku ja toinen Mehevä mansikka-suklaakakku. Vieraiden pyynnöstä laitoin nämä netistä löytämäni ihanat reseptit tänne. Tein ne prikulleen ohjeiden mukaan ja niistä tuli täydellisiä. Eikä niitä tarvinnut ottaa kuin pienet siivut, niin herkkunälkä oli taltutettu.

Tämä minun tekeleeni Mehevästä mansikka-suklaakakusta
ei ollut ehkä päältä kaunis, mutta se oli sivuseikka. 

Niin sanottuja terveellisiä herkkuja halutaan varmaan paljon sen takia, että herkkuja voisi syödä usein ilman huonoa omaatuntoa. Että joka päivä voisi olla herkkupäivä. Mutta eikö tämä ole aika outo ajatus? Pitäisikö joka päivä olla myös vapaapäivä? Tai juhlapäivä? Pitäisikö aina olla kivaa? Kuka silloin enää osaisi nauttia erityisistä päivistä, jos niitä olisi koko ajan.
Erikseen ovat tietenkin kakut, leivonnaiset ja vanukkaat ja muut, joita muokataan erilaisten allergioiden takia. Nyt ajattelenkin näitä niin sanottuja terveellisiä herkkuja. Ehkä en pohtisi tällaisia, jos tosiaan olisin löytänyt suussa sulavan herkun täynnä voimaruokaa. Siihen asti olen sitä mieltä, että herkutellaan vaikka viikonloppuisin ja muuten mennään sillä ihanalla, herkullisella perusruoalla, kuten välipalasmootheilla, tuoreilla hedelmäpaloilla ja raakapuurolla, jossa on marjoja ja lusikallinen maapähkinävoita. Nam!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti